• gallery

ГИЛДИЯТА НА ГЕОДЕЗИСТИТЕ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ГЕОДЕЗИСТ

На 25 март, за четвърта поредна година, гилдията на геодезистите в България отбеляза Европейския ден на геодезиста и геоинформатика. Честването, организирано от Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ)  и Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), се проведе в Националния музей „Земята и хората“ и събра повече от сто представители от професията.

 

Тази година, денят е посветен на древногръцкия математик Евклид от Александрия, живял през третото столетие пр.н.е. Често определян като баща на геометрията, той е автор на редица съчинения, като най-известен е сборникът, наречен „Елементи“ – един от най-влиятелните трудове в историята на математиката до днес, служил като основен учебник при преподаването на математика и геометрия от времето на своята поява до края на XIX и началото на XX век.

 

Тържеството бе открито от председателя на СГЗБ д-р инж. Иван Калчев. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на инж. Милко Петров, починал на 24 март т.г.

По време на честването традиционно проф. Георги Вълев представи есе за живота и делото на Евклид.

Д-р инж. Аспарух Камбуров изнесе атрактивна презентация от името на Младежката секция на съюза за приложенията на Евклидовата геометрия и се опита да даде отговор на въпроса: Как да направим геодезията известна.

По-късно бяха връчени почетни грамоти на заслужили членове на СГЗБ, а най-младите геодезисти получиха официално  своите членски карти за Съюза от заместник-председателя д-р инж. Кирил Стоянов.

 

Гостите имаха възможност да се запознаят и най-новите продукти на компанията Autodesk, свързани с геодезическите работи. Тържественото честване завърши с коктейл.

Posted in:

Вашият коментар