• gallery

Честване на световния ден на геодезиста и геоинформатика

На 23.03.2017г. за шеста поредна година се отбеляза Деня на ервопейския геодезист и геоинформатик по инициатива на Комитетът за сътрудничество между европейските геодезисти, (Comité de Liaison du Géomètres Européens– CLGE).  Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ) организира тържество в Националния музей „Земята и хората”, гр. София.

Привествия към присъстващите колеги поднесоха д-р инж. Иван Калчев – Председател на СГЗБ и инж. Мима Чалева – Изпълнителен директор на Агенция по Геодезия, Картография и Кадастър (АГКК).

Председателя на УС на КИГ инж. Валентин Йовев (член на ИБ и УС на СГЗБ) разказа за официалното тържество за отбелязване на празника, провело се на 15.03.2017г. в Дома на геодезиста в Брюксел, Белгия. Той информира за взето решение на CLGE съвместно с отранизация на геодезистите в САЩ инициативата за ежегодното отбелязване на деня на геодезиста и геоинформатика да прерастне от европейска в световна така, че всъщност още от настоящата година вече може да се поздравим със Световния ден на геодезиста и геоинформатика. инж. Йовев също съобщи, че е отправил предложение за номиниране на световно известния български учен геодезист акад. Владимир Христов за патрон на празника през следващите години наред с други исторически личности, допринесли за развитието на геодезията в световен мащаб.

В програмата на тържеството бяха включени следните доклади:

  1. Есе за живота и делото на швейцарския генерал, инженер-топограф Гийом-Анри Дюфур, обявен от CLGE за патрон на тазгодишния празник. Есето бе подготвено от проф. дтн инж. Георги Вълев – Почетен член на СГЗБ и представено от проф. д-р инж. Керанка Василева – Член на УС на СГЗБ (презентацията можете да видите тук)
  2. „Геодезически дейности на Антарктида – Експедиция 2017“ – д-р инж. Аспарух Камбуров (МГУ, член на Младежката секция на СГЗБ);
  3. „ЕСРИ решения за геодезисти“ – инж. Евгения Караджова (ЕСРИ БЪЛГАРИЯ).

След официалната част специален музикален поздрав поднесе талантливата млада пианистка Мария-Десислава Стойчева, дъщеря на семейство Стойчеви – геодезисти от гр. Пловдив.

Ръководството на СГЗБ изказва специални благодарности за много добрата организация на събитието и спонсорството за коктейла на инж. Иван Андреев – Зам.председател на СГЗБ.