Национално съвещание на секция „Фотограметрия и Дистанционни изследвания” към СГЗБ

На  7 юли 2017 г., в Дома на културата, гр. Брацигово, се състоя национално съвещание на тема:  „Фотограметрията и дистанционните изследвания в услуга на общините“. Организатор на събитието беше секция „Фотограметрия и дистанционни  изследвания” към Съюза на геодезистите и земеустроителите в България /СГЗБ/ със съдействието на  Федерацията на научно-техническите съюзи /ФНТС/ и специалната подкрепа на Община Брацигово. Инж. Иванка Колева беше домакин на срещата, по решение на националното съвещание  на секцията от 2016 г.

Присъстваха служители от общинската администрация в гр. Брацигово, от общинската администрация в гр. Пещера,  от общинската администрация в гр. Батак, кметове и кметски наместници, общински съветници, архитекти, проектанти, инженери и други технически специалисти от района, университетки преподаватели, членове на секцията и дейци на Съюза.

Проф. д-р инж. Пламен Малджански, председател на секцията, откри съвещанието и представи официалните гости: Петко Петков – кмет на община Брацигово, Боряна Кънева – кмет на с. Бяга, Тодор Пърчев – кмет на с. Жребичко, арх. Атанас Васев – главен архитект на община Пещера, д-р инж. Иван Калчев – председател на СГЗБ, инж. Румяна Григорова –Директор дирекция „СА“, община Брацигово и др.

Кметът на общината – г-н Петко Петков отправи специално поздравление и пожелание за ползотворна работа.

Инж. Иван Белчев беше пристигнал преди часове от Белгия, за да представи дейността на фирмата в която работи -Aerodata International Surveys , своите творчески работи и бъдещи намерения.

Интерес предизвика  презентацията  на тема „Приложение на безпилотни летателни апарати (БЛА) в архитектурната фотограметрия“  на  инж.Цветелина Атанасова .

За интернет за нещата ( Internet of Things) – управление на градска среда, разказа

инж. Милена Данаилова, от фирма „Кондера“ ЕООД и пренесе бъдещето на управлението в настоящия момент.

За LiDAR технологията – едно съвременно решение, направи презентация  инж. Петър Тодоров, от „IOES-Ltd“.

Използване на фотограметрията, базирана на безпилотни летателни апарати за повишаване на събираемостта на местните данъци и такси върху недвижимите имоти – това представи на присъстващите  доц. Димитър Петров.

Доц. Нели Здравчева  буквално заплени присъстващите  с емоционалното представяне на доклада си- „Фотограметрията и дистанцонните изследвания – съвременени
методи за осигуряване на информация за населените места.“

Последва дискусия върху представените доклади и за геодезията изобщо.

Д-р инж. Иван Калчев разказа  за работата на създадената в АГКК работна група за разработване на проект на Дългосрочна програма за устойчиво развитие на политиките в областта на геодезията, картографията и кадастъра и прикани местните специалисти да споделят професионалните си мнения за проблемите, които ги вълнуват. Последвалите разисквания,  безспорно ще са полезни за цялата аудитория.

Последва малък коктейл изпълнение на предвидената по  план културно-историческа  разходка из града.

Колегите посетиха парка „Априлци“  и усетиха духа на Априлската епопея, разгледаха

културно-историческия музей на града и се запознаха с постиженията на брациговската строителна школа.

Посещението  на църковния  храм „Св.Йоан Предтеча“, с най-високата камбанария на Балканския полуостров, впечатли  присъстващите.

В механа „Илинден“ се състоя общата вечеря. След нея последва нощна разходка, за да се разгледат красиво осветените  забележителности на града.

Пожелалите да останат на следващия ден посетиха тайнственото тракийско светилище „Въртян камък“ и параклиса „Св. Георги“ до него. Дамите се насладиха на омайната  природа  и набрах букети от красиви цветя.