НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАДИОТЕЛЕСКОП В СВЕТА – FAST

В КИТАЙ ЗАВЪРШИ СТРОИТЕЛСТВОТО НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАДИОТЕЛЕСКОП В СВЕТА – FAST

 • radioteleskop_china

 • Китайската академия на науките съобщи, че е в готовност да пусне в експлоатация най-големия сферичен радиотелескоп в света с диаметър на огледалото 500 m. (FAST – Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope). Той се намира в планината Гуизоу (Guizhou). Състои се от 4450 съставни панела. Получил е наименованието Тянян – Небесното око (Tianyan). Радиотелескопът ще бъде свързан с мощен суперкомпютър за обработване на голямо количество данни и едва доловими сигнали от далечни галактики.

  Радиотелескопът на обсерваторията Аресибо (Arecibo) в Порто Рико остава втори по големина с диаметър на огледалото 305 m.и с двойно по слаба чуствителност.

  С помощта на новия радиотелескоп астрономите се надяват да наблюдават космически обекти, които се намират на разстояние 11 милиарда светлинни години. Радиотелескопът също ще помогне на учените да засекат повече пулсари, което от своя страна ще означава повече възможности за засичане на гравитационни вълни с интерферометрите на Гравитационната обсерватория LIGO  в САЩ,  мисия за откриване и измерване на гравитационните вълни.

  Построяването на това огромно научно съоръжение има своята цена – Китай не само вложи над 180 милиона долара в проекта, но се наложи да пресели около 10 000 жители на провинцията Гуижоу.

   

   

  ИЗТОЧНИК: Internet