• gallery

Ден на европейския геодезист

Ден на европейския геодезист

Дата : 25.03.2015

Място : Национален музей „Земята и хората“

Тема: Тази година, денят е посветен на древногръцкия математик Евклид от Александрия, живял през третото столетие пр.н.е.

На 25 март, за четвърта поредна година, в България бе отбелязан Денят на европейския геодезист и геоинформатик. Честването, организирано от Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ)  и Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), се проведе в Националния музей „Земята и хората“ и събра повече от сто представители от професията, включително млади специалисти и студенти от УАСГ и МГУ”Св.Иван Рилски”.

Тази година денят бе посветен на древногръцкия математик Евклид от Александрия, живял през третото столетие пр.н.е. Често определян като баща на геометрията, той е автор на редица съчинения, като най-известен е сборникът, наречен „Елементи“ – един от най-влиятелните трудове в историята на математиката до днес, служил като основен учебник при преподаването на математика и геометрия от времето на своята поява до края на XIX и началото на XX век.

Тържеството бе открито от председателя на СГЗБ д-р инж. Иван Калчев. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на инж. Милко Петров, починал на 24 март т.г.

По време на честването традиционно проф. Георги Вълев представи есе за живота и делото на Евклид. Есето е отпечатано отделно в настоящия брой на списанието.

Д-р инж. Аспарух Камбуров изнесе атрактивна презентация от името на Младежката секция на съюза за приложенията на Евклидовата геометрия и се опита да даде отговор на въпроса: Как да направим геодезията известна?

От презентацията на инж. Благой Овчаров гостите имаха възможност да се запознаят с най-новите продукти на компанията „Autodesk”, свързани с геодезическите работи.

След това бяха връчени почетни грамоти на заслужили членове на СГЗБ, а най-младите геодезисти получиха официално своите членски карти на съюза от заместник-председателя д-р инж. Кирил Стоянов.

Присъстващите имаха възможност преди началото на тържеството да разгледат експонатите в музея.

Тържественото честване завърши с коктейл. Празненството премина весело, в приятни срещи и разговори между участниците.

Вашият коментар